Psykisk ohälsa och den nakna sanningen

2018-05-28T15:44:30+00:00 april 26th, 2018|

I flera avsnitt av Förändringspodden har vi pratat om hur viktigt det är att vara ärliga med oss själva. Att vi vågar svara på frågor som vi kanske aldrig egentligen har ställt, som frågan Caroline Larsson ställer i det senaste poddavsnittet: ”Berättar jag den historia för mig själv, som jag vill, om mitt liv?”

Det är lätt att slukas med av samhällets förväntningar på oss. Lever du det liv som du själv valt eller har du valt att leva ditt liv för någon annan?

Jag har svårt att föreställa mig hur det skulle vara att växa upp som tonåring idag. Att försöka hitta din uppgift i tillvaron bland förskönade statusuppdateringar och instagramfilter. För vem är vi egentligen, bakom våra fasader?

Ungas ohälsa ökar – orsak okänd?

Igår såg jag dokumentären om Tim ”Avicii” Bergling. En historia om på många sätt en ensam kille som blir pådriven av ett entourage där alla vill ha sin bit av kakan. Efter hans bortgång gör det extra ont i magen att se bilden av den här unga killen som kämpar sig upp på scen fastän kroppen skriker nej. Bara för att han inte vill göra människor besvikna.

Återigen hör jag Carolines frågeställning i mitt huvud: ”Berättar jag den historia för mig själv, som jag vill, om mitt liv?” Och för vems skull gjorde Tim Bergling alla de där spelningarna? Var han inte bara en kille som ville skapa musik? För vems skull ska vi leva våra liv?

Psykisk ohälsa har under en längre tid ökat bland unga. I en rapport från Socialstyrelsen från december 2017 påvisar att orsakerna till ökningen fortfarande är okänd. Men att man ser en tydlig problematik i att läkare snabbt skriver ut ångestdämpande läkemedel och att det finns en stor efterfrågan – och uppenbar avsaknad – av psykologisk behandling.

Jag tror att vi behöver kliva bort från tekniken en aning och närma oss varandra fysiskt i stället. Värdera det mänskliga mötet. Ses över en kopp kaffe eller ett telefonsamtal i stället för att skicka en Snapshat eller en rad på Messenger. Det är väl en självklarhet att unga människor i depression inte överlever i en photoshopad värld med bara antidepressiva läkemedel som hjälp.

Ta reda på vem du är

Utöver detta behöver vi vara mer ärliga om hur vi har det. För om vi vågar säga som det är, då kanske vi vågar inspirera våra unga till att göra detsamma? I ett tidigare avsnitt av Förändringspodden säger Tommie Cau ”många är vilsna i vad man själv behöver, vad man själv känner. Jag tror att ganska många inte känner sig själv i hur man reagerar på exempelvis förändring… Och jag tror att hur man blir lite mindre vilsen, är att prata om det” Han fortsätter ”Är det något jag har lärt mig så är det att det är väldigt få som inte kämpar med samma sak” och ställer sen frågan ”Kan vi inte då prata om det?”

Och ja, kan vi inte bara prata om det!?

Prata om hur vi mår, på riktigt. Våga ta av oss slöjan som sociala medier lätt får oss att vilja skapa, om ett perfekt liv, utseende, jobb och perfekta relationer?

Lösningen ligger i de mänskliga relationerna

Jag följer just nu serien ”The Handmaid’s Tale” på HBO. Skrämmande futuristiskt skräckexempel på hur det kan bli om vi bara låter saker hända och onda makter får chansen att ta över. Vi behöver inte gå i närheten av att tänka i de banorna men vi står inför förändringar, klimatförändringar och människoströmningar som vi kommer behöva hantera. Och vi behöver hjälpa varandra, inte spä på klyftor genom att slå kilar mellan olika kulturer och religioner. Vi behöver stå enade. Och hur gör vi det på bästa sätt? Jag tror att lösningen ligger i de mänskliga relationerna, i våra små samtal med varandra där vi vågar vara ärliga. Där vi vågar ställa frågan till någon som inte ser ut att må bra och faktiskt ta oss tid och lyssna på svaret. På riktigt.

Dags att skapa förtroende genom att vara ärlig

Såg för övrigt i en färskt mätning från Trust Barometer att 62% av svenskarna har svårt att avgöra vad som är sant eller falskt i media och att vi i större utsträckning törstar efter fakta än tidigare. Det är väl inte så konstigt att vi söker oss till det äkta och genuina efter så lång tid efter att ha polerat våra ytor. Oavsett om det är oss själva, våra arbetsplatser eller samhällen. Det kommer liksom inte gå för politiker eller företag att bara skapa en nya PR-kampanj och tro att den går hem. Idag vill vi se att människor står för något och bidrar till en bättre värld, ett högre syfte. Dit kommer vi genom att vara ärliga och bygga förtroende på äkthet.

Men jag tror att det är dags att lägga bort telefonerna ett tag och se varandra, på riktigt. Våga vara den du är! Och tro på att du duger, för det gör du. Precis som du är.

Nu går jag ut i skogen och fyller på energi där jag mår som bäst. Hoppas du väljer att göra något för dig själv och idag, och för de du älskar eftersom det är i magin av att ge till någon annan som vi själva lyfter!

Kärlek

 

Kommentera