När kroppen förändras

2018-05-28T17:16:52+00:00 juni 8th, 2017|

Det förundrar mig varför så många människor inte är nöjda med sig själva och framför allt inte nöjda med hur de ser ut. Har du någonsin hört någon som sagt att hen är nöjd med sin kropp? Som på riktigt är nöjd med hur hen ser ut?

För drygt tre år sedan startade jag en blogg med målet att gå ner tjugo kilo. Jag vägde då 99kg och tyckte det var så roligt hur många människor ibland beskrev karlar med att ”han vägde typ 100 pannor” varpå jag döpte bloggen till 99 pannor för att kunna påvisa att man faktiskt kan vara snygg även om man vägde 100 kg, eller ja 99 då rättare sagt.

Kropp och själ hör ihop – och du styr mer än du förstår

En månad efter jag startat bloggen blev min pappa hastigt sjuk och lagd på sjukhus. Fyra veckor senare dog han i en eskalerad tjocktarmscancer. Mitt fokus skiftade snabbt från viktnedgång till livslärdomar. Pappa var långt ifrån en person som skötte om sin kropp och tog hand om sin hälsa. Men i hela min vuxna ålder så kom jag alltid ihåg honom som att han konstant bantade. Att han ”inte behövde äta så mycket för att han inte rörde på sig”. Men tänk om han hade gjort tvärtom, att han hade rört på sig och ätit mer – kanske han hade funnits med oss. Vi gör alla våra val här i livet och ibland blir kostnaden för dem väldigt dyrköpta.

Nu tror ju jag inte att pappas sjukdom bara hade att göra med dålig kosthållning. Jag tror vi någonstans väljer själva vad som ska hända med oss. Om vi inte är lycklig i huvudet så tror jag att kroppen också blir olycklig och i förlängningen sjuk. Allt hör ihop.

Om vi inte har något att leva för så ger vi upp

Strax efter pappa gick bort så dog min moster, eller min mammas äldsta vän som jag kallade moster, och mindre än ett år efter hennes begravning så begravde vi hennes man. Kort efter hon gått bort blev han sjuk och försvann på kort tid. Jag tror att vi styr våra liv på det sättet, att om vi inte har något att leva för, så ger vi upp.

Därför är det så viktigt att vi tar hand om oss själva. Att vi kan stå i spegeln och titta på oss själva och konstatera ”Fasiken va bra jag ser ut idag” eller kunna säga till din spegelbild ”Du är vacker”.

Titta dig i spegeln och säg ”Jag är vacker”

 

Min kropp har förändrats massor genom mitt liv, på olika sätt. När jag var liten var jag alltid störst och längst och trodde upp i tonåren att jag var överviktig. Fast när jag ser på bilder från när jag var liten så var jag verkligen inte det. Alls. Nu däremot är jag överviktig. 108 kg stod vågen på senast jag vägde mig men det var ett halvår sen (från den upplagda bilden från Cuba i vintras) men jag bryr mig inte om min vikt. Nu, när jag kanske borde tappa några kilo för att kroppen skulle kunna orka mer så tycker jag om mig mer än när jag i tonåren såg helt normal ut. Eller normal? Vem vill vara normal? Det gör jag väl nu också om jag så skulle vilja, iaf ingen som tror att jag väger över 100 kg.

Du duger precis som du är

Men vem bryr sig? Det viktigaste är att du mår bra! Oavsett om du pendlar i vikt, om du har fött barn, åldrats, råkat ut för sjukdom eller olycka eller av någon annan anledning upplever att din kropp förändras, så var nöjd! Var mer än nöjd! Älska dig själv mest av allt, ge dig själv den där kärleken och uppskattningen som du kanske sökt efter hos andra. Fråga din kropp vad den behöver och lyssna på dig själv. Var rädd om dig och den du är.

Det går att förbättra allt. Det finns tidningar, tv, filmer, serier, nyheter i en uppsjö som säger åt dig att det hela tiden finns en bättre kräm, en bättre diet, bättre träningsform som kan göra dig annorlunda från hur du är idag. Men måste du förändra dig? Tänk om du kunde omfamna, inte bara acceptera, utan omfamna den du är idag. Då kanske det är större chans att du känner att du duger i morgon och i övermorgon…?

Vad vi vet så har vi ett liv och en kropp. Visa kärlek och vördnad till dig själv. Du duger! Jag lovar.

Kärlek

Kommentera