När kompassen förändras

2018-05-28T17:09:50+00:00 juni 22nd, 2017|

Kära läsare,

Det har varit en omtumlande tid för mig. Förra veckan hann jag med två begravningar, en 50-årsfest och ett 90-årskalas. Däremellan köp av ny lägenhet, visning av befintlig lägenhet och allt däremellan. Tvära kast mellan livets alla olika bitar. Som filmen Fyra bröllop och en begravning ni minns, fast tvärtom.

”Att förlora en förälder är som att förlora ett väderstreck”

Vi begravde min sambos mamma, som varit dålig en längre tid. Dagen efter var jag på begravning för min fd plastpappas bror som bara blev 58 år gammal. Fuck cancer ekar i huvudet när jag tänker på dem båda. Smärtar även att tänka på min älskade man som nu förlorat sin mamma och för sönerna till vår unga vän som förlorat en pappa alldeles för tidigt. Livet är orättvist. Svårt att inte tänka på pappa mitt uppe i allting. Tre år sedan vi begravde honom.

Det är konstigt det där när en människa bara försvinner. Mamma sa så klokt nyligen att när man förlorar en förälder så är det som att förlora ett väderstreck. Och så är det verkligen. Efter ett tag kommer sen kompassen tillbaka och man kan börja känna av dem igen, fast på ett annat sätt.

Änglavakt?

Jag kommer ihåg första gången jag verkligen kände av pappas närvaro. Jag körde själv genom USA och skulle hälsa på en kompis dotter som var där på utbyte. Mitt bland bergen sent på kvällen i ”the Midwest” så kändes det som att jag kunde prata med honom igen. Som att jag ställde en fråga och han svarade. Men de lever ju kvar inom oss, även om vi inte kan se dem, så kan vi känna dem och ändå veta vad de tycker och tänker i olika situationer i livet.

På fredag är det midsommarafton. För ett år sedan på midsommarafton krockade jag och min älskling med vår motorcykel. En Volvo XC90 bestämde sig för att först stanna till i väggrenen till höger men när vi skulle köra om så började han plötsligt blinka vänster och köra samtidigt och vi körde rakt in i hans kaross ovanför vänster hjulhus. Jag flög över bilen som en vante och hann tänka i luften ”Slappna av, landa mjukt. Slappna av, landa mjukt” vilket jag tumlade runt och märkligt nog gjorde. Min sambo släpades med hojen och klarade sig med brutna revben och punkterad lunga. Änglavakt… Eller pappavakt? Några sekunder innan vi krockade hade jag tänkt på pappa då vi åkte förbi en bensinmack där han och jag brukade stanna på vägen till midsommarfirande, så var det en slump att jag kände av hans närvaro eller fick vi mirakulös hjälp och överlevde något som hade kunnat sluta väldigt illa…?

Slutgiltiga förändringen?

Döden är på något sätt den slutgiltiga förändringen. I alla fall vad vi vet. Enligt viss tro förändras vi till jord och enligt andra förvandlas vi och återföds. Frågor som vi bara kommer få svar på när vi når samma punkt i livet. Men det är rörande hur många människor vi ändå berör under en livstid, hur många människor som lämnas kvar i sorg när vi försvinner. Tänk om vi kunde tänka på det lite oftare och ta hand om varandra lite bättre?

Livets alla skeenden

Från starka känslor från begravningarna begav vi oss till 50-årsfirande med jordens kalas för en riktigt kär vän. Hon hade bett mig sjunga som en del av hennes tal så det gjorde jag och sen sjöng jag även en annan sång under kvällen som en överraskning. Det kändes fint att få ge det till henne. Efter festkvällen åkte vi direkt till 90-årskalas och firade min pappas ingifta faster. Helt otroligt, att täcka så många delar av livet på en vecka.

Den här veckan känns det mest som att jag har stirrat in i väggen. Ni vet, som man gör när man är helt utpumpad. Eller så gör i alla fall jag när jag är utpumpad. Vi har dessutom köpt och sålt lägenheter och allt som har med det att göra. Så sysslolös känner jag mig inte. Men det ska bli fint att i morgon bitti åka ut i skärgården och den här gången förhoppningsvis även komma fram…. För att få fira nostalgiska minnen på kär skärgårdsö.

Jag hoppas verkligen att du får möjlighet att ta hand om dig och dina kära i helgen och få göra något riktigt fint i morgon. Så med kärleksfulla knapptryck på datorn önskar jag dig en riktigt glad midsommar, början på sommaren och en härlig långhelg!

Kärlek

Kommentera