Hur man avslöjar en dramaqueen

2018-05-28T17:21:23+00:00 maj 29th, 2017|

Det kan vara svårt det där, att hålla sig ifrån dramat. Allt i vårt samhälle är uppbyggt kring drama. Tidningarna mumsar i sig varenda liten kaksmula och förstorar upp det i enorma proportioner. Höna av en fjäder är inte att tala om, här är det mycket värre. Sensationsjournalistik är precis vad namnet antyder där man söker efter att skapa de där stora rubrikerna för att sälja lösnummer. Det finns en anledning till varför man inom marknadsföring i 50 år har tjatat om att sex säljer – för det gör det. Allt vi höjer ögonbrynen åt säljer.

Dramat kan skada dig – så håll dig utanför

Men så står jag då på andra sidan och hävdar att du ska försöka undvika det där med att gå in i dramat. Även om jag har en bakgrund inom politiken och fortfarande jobbar med uppdrag inom PR och kommunikation. Det enda som händer är att du aktiverar massa stresshormoner som i förlängningen är skadliga för dig.

Men bortsett från att inte hoppa vid ansynen av varje ögonbrynshöjande tidningsrubrik så handlar det även om att inte gå på alla de där människorna som så gärna vill vara ett offer. De som river upp himmel och jord för lite uppmärksamhet. Sånt som vi kan ha överseende hos bland barn (ja, ibland alltså) men som i vuxen ålder bara blir vansinnigt fel. Det behöver inte vara de som hörs mest, utan det kan vara små dramaqueens som bara ska spela på andra människors dåliga samvete hela tiden för att få som de vill. Och dramaqueens är ett fullkomligt könlöst begrepp, det har inget gör med om du är en han eller hon eller hen, även om det genom litteraturen gärna har varit kvinnor som får bära dramatikens ansikte.

Dramaqueens – eller offer – är de som det är synd om. De som tror att alla andra har det mycket bättre. De ursäktar sig eller spelar på människors dåliga samvete för att få som de vill. ”Ingen hjälper mig” ”Tänk inte på mig” Men för att offret ska kunna finnas så behöver den antingen en förövare eller en hjälpare.

Förövaren är den som tycker att det alltid är någon annans fel; ditt eller kassörskans eller staten – framför allt staten! Känner du någon som är sån? Någon som ständigt skyller ifrån sig och lättar sitt dåliga samvete (om de ens har något) med att klanka ner på någon annan. ”Hur kunde du vara så korkad?” ”Du är så dum!” ”Jag vet hur man ska göra så gör som jag säger”.

Hjälparen har i grund och botten goda avsikter och vill hjälpa. Men att finnas som stöd för någon annan blir som en drog, ett självbekräftande. De behöver känna sig behövda för att känna sig värdefulla. Därför tar de gärna på sig ansvar för andra, vilket gör att de behöver ett offer för att befästa sin egen roll och har de inget offer så vill de gärna skapa ett, vilket gör att hjälparen lätt växlar mellan både hjälparen, offret och förövaren. Om hjälparen exempelvis först säger ”Jag hjälper dig med det här” och någon svarar att de inte behöver hjälp så kan hjälparen bli ett offer och i stället svara ”Nänä, försök utan min hjälp. Du tycker väl ändå inte att jag bidrar med något”.

Hur kliver du ur dramat?

Och såhär håller vi på. När vi hamnar i en konflikt så vandrar vi ut och in mellan de här olika rollerna tills någon börjar ta ansvar och kliver ur dramatriangeln. Kliva ur kan du göra genom att inte gå på alla de där krokarna som fälls ut när det börjar bli jobbigt. Att inte gå i svaromål i affekt, utan ta ett kliv åt sidan och försöka betrakta utifrån hur situationen egentligen är. På så vis får du en klarare överblick hur alla olika roller, genom att ta eget ansvar, kan komma ur problematiken som har skapat konflikten.

Ta ansvar genom att skapa distans och ställa frågor

Så vad kan du svara nästa gång någon börjar kasta sig runt med de klassiska kommentarerna från ett offer, en förövare eller hjälpare? Ja till att börja med kan du ta ett djupt andetag sen upprepa påståendet du just har hört i lugn och ro som en fråga. Exempelvis om en förövare ropar ”Du är så dum” kan du vända på det och helt lugnt utan känslor svara ”Jasså, är jag dum? Hur menar du då?” Eller om ett offer beklagar sig med att säga ”Alla andra är lyckliga utom jag” så kan du fråga ”Är ALLA andra lyckligare än du?”
Ett annat sätt kan vara att säga ”Du har rätt och jag har fel” några gånger – det brukar kunna mjukna den hårdaste debattör.

Lycka till och hör av dig om du behöver mer hjälp – det är sånt jag finns till för!

Kärlek

Kommentera