Hur förändras du?

2017-05-24T11:30:42+00:00 maj 9th, 2017|

Hur många gånger i ditt liv har du valt förändring? När du flyttat, lämnat en relation, gått in i en ny relation, bytt jobb, lämnat ett jobb. Hur många gånger?

Jag har flyttat och bytt bostad 13 gånger i mitt 35-åriga liv. Jag har bytt kärleks- och vänskapsrelationer oräkneliga antal gånger, haft 11 anställningar och nu varit egenföretagare i fem år. Förändring är drivkraften i min existens, min absoluta motivation. Stagnation däremot, är min hotivation, en slags motivation som också driver mig framåt men inte utifrån drivkraften att komma framåt utan ifrån rädslan att uppleva stiltje.

Det måste vara frustrerande att vara i en relation med mig, oavsett vilken form, eftersom jag väldigt sällan bara kan låta saker och ting vara. Om du har något problem, då vill jag hjälpa dig att lösa det, om du står still vill jag hjälpa dig att komma loss. Men jag har blivit bättre. Det är enklare att jobba som förändringscoach och hjälpa människor som faktiskt vill nå en förändring på arbetstid, än försöka hjälpa någon privat som inte vill bli hjälpt.

Låt människor ta sitt eget ansvar
Förut tog jag på mig ansvaret för de som fanns i min omgivning, det gör jag inte längre. Visst har det lett till att många människor försvunnit, men det har mest varit för att jag numera bollar tillbaka ansvaret till dem själva – och människor vill sällan ha ansvar. Det är ju så mycket skönare att kunna skylla på någon annan, att få vara kvar i den där offerrollen ett tag och slippa göra något åt saken. Att bara ha någon som lyssnar och säger; ”jag förstår att det är tufft för dig, det är verkligen synd om dig”. Men vem hjälper det, egentligen?

Den egenskapen jag hade när jag växte upp, att lyssna och ta hand om människor som behövde hjälp, blev min akilleshäl i relationer. Men när jag kunde inse att den förmågan var något jag kunde göra något med i mitt yrkesliv så förändras det för mig. Jag började kunna ta betalt för att göra det som jag var bäst på och så kunde jag säga till mina vänner att det kanske var bättre om de gick och pratade med en terapeut om sina problem så kunde vi ta ett glas vin efteråt i stället. Ja, som du förstår minskade vänskapsskaran. Men kvar blev de människor som inte bara ville ha något av mig, utan de som faktiskt brydde sig på riktigt, de människor som lät mig få ha dåliga dagar och lät mig vara mig själv.

 

Men även om det är lätt att spegla andra människors bekymmer och hinder, så är det sällan lätt att se dem hos dig själv. För att förändra oss själva behöver vi ofta höra saker en, tre, sju, femtioelva gånger innan vi gör något. Varför är det så?

Jag tror att det mycket handlar om att du aldrig (ja kanske inte aldrig, men väldigt sällan) kan ställa överraskande frågor till dig själv. Det är väl också därför jag har ett jobb, för att en coach kan göra det där åt dig; få dig att tänka om och tänka nytt runt frågor som du tycker att du har vänt och vridit på i åratal.

Du kan välja nytt varje dag
Men poängen är att du kan förändras, när du vill och hur du vill. Det är upp till dig! Du har – om du nu inte vill använda ordet ansvar så – möjligheten att göra och vara precis sån som du vill vara. Och du kan välja nytt varje dag. I stället för att slå på dig själv för dina tidigare val kan du konstatera; så valde jag igår men idag tänker jag välja såhär. Varje dag är en ny möjlighet att komma närmare just dina mål om vem du vill vara och hur och var du vill leva.

Jag vet att jag inte är i närheten av att ha flyttat färdigt, bytt jobb tillräckligt eller lämnat vänner eller skaffat nya vänner, men det är ju det som är så fantastiskt med livet – att det är föränderligt. Och att du kan stå där med ditt trollspö och välja precis vad du vill!

Kärlek
Wania Forsman, Förändringscoach