Hotivation eller Motivation?

2017-06-08T19:23:16+00:00 maj 21st, 2017|

I torsdags höll jag föreläsning på temat ”Motivation” på ett gym. Det var kanske den sämsta eller bästa motivationskursen som någonsin hållits. Jag var nämligen inte särskilt motiverande eller inspirerande eller vad man nu förväntar sig av en sån föreläsning, utan lät i stället deltagarna få försöka formulera sina egna mål och börja hitta en väg framåt.

 

Eftersom jag är övertygad om att den motivationen som ger bestående resultat är den som kommer inifrån.

På föreläsningen talade jag om skillnaden mellan motivation och hotivation. Om du har hört Kjell Enhager i hans föreläsningar eller sommarprat så vet du vad jag pratar om. Motiverad är en person som gillar att känna njutning i sitt mål, som drivs framåt, som vill göra saker i god tid för att kunna njuta av det hen åstadkommit. Hotiverad, däremot, är en person som behöver ha kniven mot strupen för att över huvud taget få något gjort. Någon som helst har låtit sista fakturadatumet passera innan hen betalar räkningarna.

Att få ändan ur vagnen
Det tog mig ett bra tag innan jag förstod att jag är hotiverad. Jag behöver ha en deadline för att få saker och ting gjorda. Så det kanske inte var så förvånande att, när jag kom hem i torsdags kväll, fick upptäcka att jag har blivit vräkt från den lägenhet som jag länge gått och funderat över om jag ska flytta ifrån. Men på något vis hörde väl Universum att jag vill ha en bostadsförändring och såg till att fixa det. (Hade även att göra med att man enligt hyreslagen inte får ha två boenden för nära varandra och då min särbo står på båda våra boenden så får man väl göra som lagen råder. Men det är klart, hade vi verkligen velat ha kvar lägenheten så hade vi sett till att det blev så.) Poängen tycker jag bara för mig själv blev så vansinnig tydlig. Jag behöver inte längre fundera på om jag är motiverad eller hotiverad. Jag är hotiverad så det bara visslar om det. Och det är helt ok. Jag får tacka Universum för hjälpen att kunna komma ett steg närmare mitt drömboende!

Vi behöver alla få hjälp att bli motiverade. Ibland är det svårt att skapa den där motivationen själv, jag om någon vet det. Men det är så viktigt att på riktigt gå in i det där önskade läget så du vet var du vill komma. Så du har en tydlig riktning med ditt liv och vet var du är på väg. Du behöver inte fundera så mycket på huret, sånt brukar lösa sig av sig självt när du väl är tydlig med var du är på väg.

Var tydlig med dina målformuleringar
Allt jag hittills önskat mig i livet har jag fått – eller sett till att få beroende på hur du vill se på saken. Men det handlar om att vara tydlig och formulera vad du vill. Det är det som ibland kan vara svårt. Att faktiskt veta VAD du vill. Ibland kan det vara lättare att veta vad du INTE vill, eller hur? Som att jag under en tid varit tydlig med att jag inte vill bo i den här lägenheten. Samma sak som för några år sedan; jag satt i bilen och funderade på vad jag ville att min nästa bil skulle vara, hur den skulle se ut och vad den skulle ha för funktioner. En halvtimma senare krockade jag med den bilen och den gick inte att laga utan fick skrotas. Jokes on me.

Vi får det vi ber om. Vi måste bara vara väldigt tydliga med vad vi ber om och när vi vill ha saker och ting. Annars kanske du blir av med lägenheter och bilar vid tillfällen som du kanske inte hade planerat.

Men oavsett om du tror på att du får det vi ber om eller om du är hotiverad eller motiverad – ta reda på vad du vill, vad du har för mål och se till att – med mer vetskap om hur just du tar dig framåt – kan hitta sätt för dig att ta dig ur dina låsningar och börja se lösningar!

Söndag kväll, snart ny vecka och nya möjligheter. För vad är bättre än att börja med något nytt på en måndag?

Kärlek

Kommentera