Förlåtelse

2017-06-08T19:25:07+00:00 maj 17th, 2017|

Skuld, dåligt samvete, ånger, självransakan… Hur mycket tid lägger vi ner på detta? Varför låter vi beslut som vi redan har tagit hålla oss tillbaka i livet som vi lever NU!? Det enda vi har är ju nu och framåt.

”Jag borde”
Varje dag så träffar jag alltid någon som använder orden ”jag borde” och jag förstår inte varför? Ok, så du valde att göra något annat än det du hade planerat just den här gången. Kanske du faktiskt behövde en stund för dig själv för att kunna vara produktiv i morgon? Bara du vet vad du behöver men låt inte dina val hindra dig från att leva ditt liv. Var i stället tillåtande mot dig själv och njut av att du valde att göra något som du uppenbarligen kände att du hade behov av.

Vad behöver DU?
Att vara egenföretagare är ingen dans på rosor när det kommer till tidsplanering. Visst är det härligt med friheten att välja när jag vill göra saker. Men jag är bara produktiv när jag har kniven mot strupen, vilket innebär att det gå många dagar när det känns mycket viktigare att rensa ur garderoben eller städskåpet – i stället för att göra det där jobbet som ligger och skriker på dig från skrivbordet. Men jag har insett att vad jag gör när jag ”gör allt annat än att att jobba” så arbetar min hjärna fram det som jag sedan skapar. Själva skapandet går nämligen väldigt fort för mig, det är processen bakom som ibland tar tid.

Så när jag kunde förstå det här och att jag faktiskt behöver den där långa uppfartsstreckan för att faktiskt möjliggöra min kreativitet, så kunde jag släppa det där dåliga samvetet och skulden jag lade på mig själv för att jag inte var den där hårt arbetande lutheranen som jag blivit fostrad till att ”man bör vara”.

Samhället basunerar ständigt ut budskap om att du ska stå upp för andra, vilket självklart är väldigt viktigt. Men när stod du upp för dig själv senast? När var du tillåtande mot dig själv och dina behov?

 

Människor som känner att de står i skuld till något, står väldigt sällan i skuld till någon annan än sig själva.

De gånger i livet som jag har gjort något där jag trodde att jag var skyldig till något hemskt, så var den väldigt långa efterföljande tiden en process av att förlåta mig själv, även om jag initialt trodde att förlåtandet skulle komma utifrån.

Det är till oss själva vi behöver titta i spegeln, se djupt i ögonen och lugnt säga: ”Jag förlåter dig. Du gjorde ditt bästa. Jag vet att du ville väl.” För vi gör alla vårt bästa. Men att inte förlåta oss själva för sånt som har hänt, håller oss bara tillbaka i livet – i det som sker nu – och i morgon – och i övermorgon!

Vad håller dig tillbaka?
Känner du att något håller dig tillbaka? Har det att göra med något som har hänt som du inte kan komma över? Vad skulle du behöva höra dig själv säga? Vilken fråga är det som du är rädd att ställa? Hur kan du förlåta dig själv för det som har varit?

Vi har ett liv (vad vi vet). Låt inte oförrätter begränsa din livsglädje! Förändring börjar med dig. Det börjar med att du är ärlig mot dig själv. Så, vad kan du se som du inte redan har sett och hur kan det möjliggöra det som du drömmer om?

Kärlek

Kommentera