Förändringsresa: Eat Pray Love – ett måste?

2017-05-24T10:57:51+00:00 maj 10th, 2017|

Det finns dagar när jag tror att jag måste sälja allt jag äger och resa runt jorden för att finna mig själv. Att all den kunskap, visdom och erfarenhet jag har inte är tillräcklig för att uppleva livet på bästa sätt och att jag behöver resa runt jorden för att se den jag verkligen är – på riktigt!

Finns det bara en sorts resa till personlig utveckling?
För ungefär tio år sen sa min vän Janna till mig att jag måste läsa en bok som heter ”Eat Pray Love”. Det var långt innan jag själv upptäckt allt jag idag vet om livet och mig själv och eftersom Janna var en spirituell och andlig person som bara åt ekologisk mat och alltid luktade rökelse, så avskrev den unga versionen av mig själv rådet att läsa den boken just då.

2010 kom boken ut som film och jag såg den omgående. Även om Julia Roberts skådespelarinsats var bland det sämre jag har sett så berörde historien mig i grunden. Jag hade året innan sagt upp mig från en anställning som höll på att köra mig i botten men allt jag ville när jag lämnade jobbet var att flytta tillbaka till området där jag växte upp, ha en bil och en hund. Allt det fick jag sedermera. Men vad jag kände när jag såg filmen var; tänk om jag hade läst boken när Janna rekommenderade den, tänk om jag i stället för att skaffa volvo, villa och vovve hade tagit mitt pick och pack och dragit iväg på MIN Eat Pray Love-resa?

Erfarenhet är dina samlade kunskaper om dina egna upplevelser

Men den resan jag har upplevt de senaste tio åren har varit lika omvälvande som vilken res-jorden-runt-finn-dig-själv-resa som helst. Det handlar liksom inte om var du befinner dig, det handlar om vad du upplever. Och vad du är mottaglig för att ta med dig från dina upplevelser. Erfarenhet är dina samlade kunskaper om dina egna upplevelser.

Låt din egen, sköra stämma bli hörd
När Janna för tio år sen sa åt mig att läsa den där boken så hade jag fullt upp med att tro att politik och idealism var det som förändrade världen. Att genom driva igenom rätt frågor och synas i rätt medier så skulle vi skapa en bättre värld. Men det är inte politik som förändrar världen – det är människor. Tänk om fler kunde inse det? Det är inte genom att gömma oss i en grupp eller bakom ett budskap som vi gör skillnad, det är genom att låta vår egna, sköra stämma bli hörd. Att våga höja vår röst över bruset av likriktning, jantelagar och dramajournalistik. Att våga tänka utanför boxen.

Men framför allt handlar det om att ställa frågor till mig själv. Frågor som

  • Vem är jag idag?

  • Vem vill jag vara?

  • Vad är jag tacksam för i mitt liv?

  • Vad vill jag ha mer av i mitt liv?

  • Vad vill jag ha mindre av i mitt liv?

  • Vilka människor vill jag omge mig med?

  • Vad vill och kan jag bidra med?

  • Hur kan jag vara den bästa versionen av mig själv?

  • Osv.

På tio år har jag – bara i mitt yrkesliv – upplevt politisk tjänstemannakarriär, sagt upp mig utan skyddsnät, omprövat alla mina värderingar, blivit lurad och utnyttjad, fått sparken, haft tjugo olika karriärmöjligheter och startat eget bolag. I mitt privatliv har jag omprövat om möjligt ännu mer.

Kanske är vissa människor mer benägna att våga blicka inåt när vi sitter mitt ute i den indonesiska övärldens naturlandskap och inte har några som helst vardagliga bekymmer att behöva fundera över. Men jag tror att det handlar om att skapa friden, lugnet och tystnaden i våra annars så upptagna sinnen, så att vi kan lära oss att lyssna inåt och höra den röst som finns där och som så ofta talar till oss. Den som många kallar magkänsla. I samhället lär vi oss att använda vårt intellekt, men vi har ingen utbildning i att följa vår intuition och våra andra sinnen.

Förändring är konstant
För tio år sedan var jag övertygad om att makt och social status var vägen framåt, idag är jag övertygad om att jag inte kan vara övertygad om en endaste sak förutom en. Att förändring är konstant. Sen kan även jag numera titulera mig som spirituell och andlig och att jag äter ekologiskt. Jag har faktiskt funderat på att köpa rökelse också.

Men framför allt lyssnar jag numera på när människor delar med sig av sin erfarenhet och ger mig boktips. Även om det fortfarande kan ta lång tid innan jag faktiskt läser dem. Men tänk om den resan jag gör innan jag läser just det där boktipset, är vad just jag behöver för att kunna ta till mig den?

Kärlek
Wania

Kommentera