Är du en Filmstjärna eller något annat?

2018-05-28T14:28:31+00:00 maj 24th, 2018|

Jag har just lagt upp ett nytt avsnitt av Förändringspodden. Den här gången tillsammans med Anna Maria Corazza Bildt. Jag slogs verkligen av hennes otroliga drivkraft. Jag spenderade själv några år inom politiken och jag vet hur svårt det kan vara att upprätthålla den entusiasmen som man först tar med sig från början men hon lyckas verkligen. Otröttlig dessutom, verkar det som. Det känns lite som att träffa en filmstjärna när du träffar Anna Maria. En inre glöd som brinner för något som hon fullkomligt tror på! Inspirerande!

Vilken roll spelar du i ditt liv?
För ett drygt år sen försökte jag vrida om min egen verksamhet till att kalla den för just ”Filmstjärnan” eftersom jag vill att människor ska spela huvudrollen i sitt eget liv. Ja, spela, ibland behöver vi spela för att lära om gamla mönster och spela oss genom perioder för att till slut bli en mer ärlig version av oss själva. Hjärnan går att lära om, men det är vi som får träna den. Därför får vi öva på vissa saker ibland, tills det till slut kommer naturligt.

Men jag lade ner Filmstjärnan-sidan, för det är en del av den jag är – en igångstartare, entreprenör, om du vill. Jag startar ofta tusen projekt och har ofta svårt att avsluta. Som köket där hemma som fortfarande inte är färdigmålat. Ja, försök lev med mig, jag saluterar ofta min sambo som snart har stått ut i ett år. Men han verkar tycka om det! Helt otroligt. Han sa dessutom igår att han tycker att jag är lik Wonderwoman! Jag menar, vilken komplimang. Så känner jag mig verkligen inte alla dagar i veckan, men kanske någon dag i månaden! Ifrågasätter dumheter och vill göra världen bättre – ja det är väl något vi borde göra mer av! Återigen, spela huvudrollen i ditt liv.

Men med det sagt kan ju inte alla vara Wonderwoman. Vi behöver ju ha olika slags människor som gör olika saker för att världen ska fungera. Därför är det ju bra att vi är olika, att vi vill olika och att vi gör olika. Vi behöver också uppskatta varandras olikheter. Och vara sanna oss själva med vem vi egentligen är. Som i förra veckans podd med Lasse Larsson där vi pratade om betydelsen av att hitta vår egen röst, min röst. Och vara sann mot den.

30% kommer inte gilla dig – vilken befrielse!
För några veckor sedan jobbade jag med en uppdragsgivare och jag undrade om han ville att jag skulle förändra något i mitt arbetssätt. ”Nej, var dig själv, svarade han, 70% kommer gilla dig för att du är lite pushy!”

Det var så befriande att höra. Som att de andra 30% som enligt hans uppskattning inte kommer gilla min framtoning, bara är något man får ta. Tänk om jag hade lärt mig att tänka så tidigt i livet? 30% kommer antagligen inte gilla dig och det är ok. Ha! Vilken befrielse. I stället kan jag i många sammanhang känna att jag fokuserat mer på att vinna över de där 30% än att vara tacksam över de 70% som jag fungerar tillsammans med. Och om vi nu ska fortsätta på filmstjärnetemat – Hur många filmstjärnor har 100% stöd bland 100% av jordens befolkning? Nä precis, vi gillar olika.

Tänk om vi kunde lära barnen det här tidigt i skolan. Typ, hitta någon som är bra på sånt du inte kan så ni kan samarbeta och nå bättre resultat än vad ni hade fått var för sig. Tänk om vi hade kunnat säga detta till flickor i tonåren: bry dig inte om de där 30% som inte tycker om dig – lägg energin på de 70% som uppskattar dig i stället! Och i vuxen ålder: Var med människor som tar fram det bästa i dig, som får dig att växa och som kompletterar dig. Och lär du dig uppskatta dig själv tillräckligt så kan du känna dig som filmstjärna varje dag om du så vill. Och har du riktigt mycket tur, så hittar du en man som ser Wonderwoman i dig.

I podden lyfter Anna Maria upp betydelsen av samverkan och samarbete – inom alla områden. Och så är det verkligen. Ensam är inte stark. Alla behövs! Välj människor i ditt liv som kompletterar dig och dina kunskaper. Det är då vi kan nå högre höjder än vad vi kan var för sig. Tillsammans är vi bättre, oavsett om det är i arbetslivet, i politiken eller privat.

Så, vet du vem du är, på riktigt? Om inte, vad kan du göra för att ta reda på det?

Önskar dig en fortsatt ljuvlig vecka!

Kärlek

Kommentera